Mail  +48 501 776 727

Telefon  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Iglaste czy liściaste - które drewno lepiej nadaje się do kominka?

Palenie w kominku nie tylko gwarantuje ciepło w pomieszczeniach, w których przebywamy na co dzień, ale stanowi również sposób na stworzenie przytulnej i klimatycznej atmosfery w salonie lub sypialnie. Wiąże się jednak z koniecznością wybrania dobrego drewna, które będzie nie tylko wysokoenergetyczne, ale które może również wpłynąć na jakość powietrza.

Drewno iglaste i liściaste – różnice między gatunkami

Dystrybutorzy drewna proponują to z drzew liściastych, jak i to z drzew iglastych. Mimo że oba rodzaje można użyć w kominku, skłaniamy się do wyboru jednego z nich. Zaleca się, aby w kominkach palić drewnem liściastym. Do jego zalet należy to, że daje ono dużo ciepła przy niewielkiej ilości materiału. Równomiernie się spala, więc nie ma problemy z niedopalonymi częściami nieestetycznie wystającymi z paleniska. Jeśli jest dobrze wysuszone i przechowywane, podczas jego spalania nie wytwarza się duża ilość dymu, co ma wpływ na jakość powietrza w pomieszczeniu oraz osadzanie się zanieczyszczeń w przewodach kominkowych.

Drewno iglaste pięknie pachnie podczas palenia, ale z powodu dużej zawartości żywicy, strzela, co może być niebezpieczne, jeśli w pomieszczeniu zamontowany jest otwarty kominek. Wnętrze paleniska o wiele szybciej się brudzi, a powstały w ten sposób osad trudno usunąć. Podczas spalania wydziela się też dużo dymu, a sadza wpływa na działanie przewodów.

Jakie drewno wybrać?

Jeśli chcemy cieszyć się wesoło trzaskającymi płomieniami, ciepłem, które pomoże ogrzać niewielki domek, warto wybierać twarde drewno z buku lub dębu. Lepiej kupować je od sprawdzonych dostawców. Ponieważ są one wysokokaloryczne, już nawet kilka polan szybko podniesie temperaturę, co sprawia jednocześnie, że zaoszczędzimy na ilości kupowanego drewna. Dąb wydziela również przyjemne dla nosa aromaty, dlatego często używany jest do wędzenia mięs i ryb. Jeśli zależy nam na zapachu, warto sięgać po drewno z drzew owocowych. Palą się one równo i wolno, choć mają mniejszą kaloryczność niż wcześniej wspomniane gatunki.